Iklan

lagu

Rabu, 22 Mei 2013

Gulai ikan sardin


Assalamualaikum...

Arini aimi nk cita pasal Gulai ikan sardin...Aritu aimi ada post pasal kari ikan sardin..Sebenarnya kawan aimi cita pasal gulai ikan sardin...Aimi yer2 la balik umah cari resepi kari sardin..Esoknya bila aimi cita kat kawan yg aimi buat kari sardin..kawan aimi ckp bila pulak dia cita pasal kari sardin.. Klu gulai ikan sardin ada la..Kwn aimi pon pelik..Pastu dia gelak2 kan aimi..hehe..pastu dia tnya sedap x kari sardin..aimi ckp la sedap juga...Dia pon xpernah lagi rasa kari sardin...hehe

Malam tadi baru aimi buat gulai ikan sardin...sedap juga gulai ikan sardin ni..kwn serumah aimi ckp rasa mcm gulai ketam la...hehe...Jom kita tengok resepi Gulai ikan sardin ni.. Resepi ni aimi copy dari internet..







BAHAN-BAHAN :
1 tin besar ikan sardin
2-3 cawan santan pekat
2 biji bawang besar
1 helai daun kunyit
4-5 biji ubi kentang
2 biji tomato
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :
4 biji cili api
2 cm kunyit hidup

CARA MEMASAK :
1. Kupas semua ubi kentang dan bawang besar serta dipotong empat.
2. Masukkan santan dan bahan tumbuk dalam periuk dan masak kuah sampai hampir mendidih kemudian masukkan ubi kentang dan daun kunyit . Gunakan api dapur yang sederhana supaya kuah masak secara perlahan-lahan dan tak pecah minyak . Biar kan ubi kentang masak sampai empuk .
3. Masukkan semua ikan sardin dan kuah nya sekali , kacau semua bahan supaya menjadi mesra dan sekata. Akhir sekali rasa garam jika kurang masin tambah la garam.
 
Note:
* Kacau perlahan2 supaya isi ikan tidak hancur
* Jika kuah kurang masam boleh la ditambah sekeping asam keping.
Catat Ulasan